Exposant

DEBAT: maakt het coronavirus evenementen kapot?

Hoewel België en Nederland op dit moment nog maar enkele corona-patiënten tellen, krijgt de evenementensector wel al klappen. Maar is het annuleren en wegblijven van evenementen niet overdreven? Hoe denk jij erover?

Als je er een gemiddelde krant op naslaat, lijkt de wereld wel te vergaan sinds de uitbraak van het Covid-19 virus. Hoewel het virus volgens experts qua symptomen en risico’s vergelijkbaar is met een gewone griep, worden draconische veiligheidsmaatregelen genomen. Staat de enorme media-aandacht en het in quarantaine plaatsen van hele steden wel in verhouding tot de risico’s? Daar zijn de experts het niet over eens. Ondertussen voelen heel wat eventbedrijven de gevolgen van de paniek.

Voor de gewone griep hebben we dat nog nooit gedaan. De vraag blijft dus: is het terecht of niet? En wat als het virus straks bij de start van het festivalseizoen nog zou circuleren? Moeten we die dan ook allemaal gaan annuleren? Laten we hopen dat het zo ver niet zal komen en even nuchter blijven.

Update 01/03/2020: In Frankrijk heeft de overheid beslist dat alle evenementen waar meer dan 5.000 personen samenkomen in een afgesloten ruimte geannuleerd worden. Daarnaast moeten alle evenementen worden geschrapt, ook in open lucht, “die leiden tot een vermenging met mensen die afkomstig zijn uit regio’s waar het coronavirus mogelijk circuleert.”  De organisatoren van Tomorrowland Winter, dat vanaf 14 maart gepland staan in de Franse Alpen, gaan er voorlopig nog van uit dat het muziekfestival gewoon zal plaatsvinden. Dat heeft woordvoerster Debby Wilmsen vandaag gezegd.

Mening van experts

“Je hebt twee periodes”, zegt viroloog Marc Van Ranst in Het Laatste Nieuws. “Je hebt een periode nu, waarin nog veel onbekenden zijn. Je moet beslissingen nemen op basis van weinig informatie en probeert in eer en geweten – en dat doen alle virologen – zo goed mogelijk een advies te geven. Dan heb je een tweede periode: een fase binnen een aantal maanden waarin alles voorbij zal zijn. Iedereen kan kritiek geven op de maatregelen. Dat is natuurlijk makkelijk wanneer alles voor de volle honderd procent gekend zal zijn. Ik wil benadrukken dat het om een nieuw virus gaat en er zijn een aantal redenen om dit allemaal zeer ernstig te nemen. Het coronavirus is nu zo wereldwijd verspreid dat we van een pandemie kunnen spreken. Het virus blijkt iets dodelijker te zijn dan griep.”

Pierre Van Damme, vaccinatie-expert aan Universiteit Antwerpen, vertelt in dezelfde krant dat de maatregelen tegen het coronavirus herbekeken moeten worden. “De eerste vier à zes weken moet je zo’n virus goed in de gaten houden. Eerst weet je niet hoe besmettelijk en gevaarlijk het is. Maar op een bepaald moment moet je ook kunnen beslissen om maatregelen wat terug te draaien. Dat moment is met het coronavirus, of Covid-19 zoals het ondertussen heet, zeker bereikt: de maatregelen zijn ondertussen erger dan het virus zelf. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geen specifieke reis- of handelsrestricties opgelegd. Er zijn landen die zware maatregelen nemen: ze sluiten hun grenzen, er worden vluchten afgeschaft, de handel wordt beperkt. Dat soort geopolitieke en economische consequenties zijn momenteel volledig buiten proportie.”

Geert Noels, econoom: “Ik kan alleen afgaan op wat medische experts vertellen, en die zeggen allemaal dat dit coronavirus niet veel dodelijker is dan de griepsoorten die we al kennen. Net zoals die griepsoorten, doodt het vooral oudere, zwakkere mensen. Dat gebeurt helaas elk jaar, ook in ons land. We doen er alles aan om zo veel mogelijk doden te vermijden, maar we leggen onze economie daar niet voor stil. Dorpen van de wereld afsluiten, zoals in Italië, of steden zoals in China, dat doen we niet bij andere griepvirussen. Dat zijn maatregelen die je verwacht bij een ziekte die zo dodelijk is als ebola.”

“Op dit moment is er nog geen verhoogde alarmfase in ons land en heeft de overheid bijgevolg nog geen events verboden. Dit wil dus zeggen dat gevallen van overmacht op dit moment niet kunnen ingeroepen worden bij een eventuele annulatie.

We raden aan om op een gezonde manier samen naar een oplossing te zoeken met opdrachtgevers, en in overleg te gaan met leveranciers. Uitstel van een event is altijd gemakkelijker om te regelen, dan afstel.

We bevinden ons momenteel in de vervelende situatie waar ongerustheid de bovenhand heeft, maar helaas op dit moment nog geen concrete (overheids)oplossingen voor zijn. Zoals iedereen volgen we de situatie mee op de voet en informeren we verder als er meer nieuws is.”

Risico’s minimaliseren
Het coronavirus is in enkele weken tijd van enkele gevallen in China overgegaan naar een wereldwijd noodgeval voor de volksgezondheid. Het is belangrijk voor evenementprofessionals om de ontwikkelingen voor te blijven om de veiligheid van hun bezoekers en personeel en het succes van hun evenementen te waarborgen. Planners kunnen een aantal dingen doen om het risico te minimaliseren. We weten allemaal dat reizen één van de grootste bedreigingen vormt als het gaat om een pandemie die wereldwijde proporties aanneemt. Aangezien reizen een onvermijdelijk aspect is van de meeste grote evenementen  wat kunnen evenementenplanners dan doen?  Partner Eventmanagerblog zet een 10-tal tips op een rij om uw deelnemers te beschermen.

Hoe het risico van Coronavirus op uw evenement te beperken
Hier is een samenvatting van tien stappen die we eerder hebben geïdentificeerd om het risico te beperken:

1. Zorg ervoor dat uw aanwezigen op de hoogte zijn van de veiligheidsrichtlijnen van de autoriteiten.
Waaronder:
Handen grondig wassen (gedurende minstens 20 seconden en idealiter met een handzeep op alcoholbasis).
Hoesten en niezen bedekken.
Raak uw gezicht (en vooral uw ogen en mond) niet aan met ongewassen handen.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een online training ontwikkelt “Emerging respiratory viruses, including nCoV: methods for detection, prevention, response and control” met aandacht voor signaleren, voorkomen en hoe te reageren bij besmetting.

2. Zorg ervoor dat deelnemers de eerste tekenen van infectie kennen.
Waaronder:
– koorts
– een kuch
– beklemming op de borst
– kortademigheid

3. Zorg voor een contactpunt voor iedereen die zich zorgen maakt over de recente ontwikkeling van symptomen.
Zorg ervoor dat iedereen die zich zorgen maakt dat ze geïnfecteerd zijn weten met wie ze contact op moeten nemen en zorg ervoor dat de benodigde contactinformatie op grote schaal wordt gepubliceerd via alle communicatiekanalen (zowel voorafgaand aan als tijdens het evenement)

4. Geef deelnemers toegang tot medische basisbenodigdheden.

5. Werk samen met uw locatie om een isolatieplan te ontwikkelen voor personen met symptomen die onlangs naar getroffen gebieden zijn gereisd.

6. Maak een communicatieplan voor het informeren en geruststellen van andere aanwezigen in het geval dat een vermoede zaak zich voordoet.

7. Zorg ervoor dat u een lijst met contactgegevens hebt voor de dichtstbijzijnde ziekenhuizen en centra voor ziektebestrijding

8. Kies een gerenommeerd hotel en moedig bezoekers aan om op gescreende locaties te verblijven.
Tijdens de SARS-uitbraak bleken defecte leidingen en een kakkerlakkenplaag de redenen voor de snelle overdracht van het virus. Wijs de bezoekers er op dat zij, wanneer zij de eventlocatie verlaten, kiezen voor gerenommeerde restaurants bijvoorbeeld.

9. Als uw locatie zich in een risicovolle zone bevindt, moet u ervoor zorgen dat deze extra maatregelen neemt om de beste hygiënepraktijken te handhaven.

10. Adviseer aanwezigen over reeds bestaande medische aandoeningen om een arts te raadplegen voordat ze naar risicovolle gebieden reizen.

Hoewel er een paar dingen zijn die je kunt doen om de gezondheid van de bezoekers te beschermen, moet je voorbereid zijn op scenario’s die het welzijn van jouw bezoeker kunnen beïnvloeden.

Informatievoorziening 
Het RIVM, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de Wereldgezondheidsorganisatie en de KvK hebben Q&A’s gepubliceerd, deels specifiek voor ondernemers.