Exposant

Chinese geneeskunde en het belang van warme handen (en voeten!)

Binnen de traditionele Chinese geneeskunde hecht men veel waarde aan het warm houden van handen en voeten, vooral tijdens de koudere maanden. Maar waar komt kouwelijkheid eigenlijk vandaan? En wat kun je er zelf aan doen?

Chinese geneeskunde en het belang van warme handen (en voeten!)

 

Hoe warm of koud je het hebt wordt mede bepaald door je bloedsomloopJe hart fungeert hierbij als een soort kachel en je aderen zijn de verwarmingsbuizen. Per minuut pompt je hart gemiddeld zo’n 6 liter zuurstofrijk bloed door je lichaam. Het bloed stroomt eerst door je slagaders naar dunnere aders die het bloed vervolgens vervoeren naar je organen en weefsel. Om ook de lastig bereikbare plekjes in je lichaam van bloed te voorzien, vertakken je aderen zich in heel dunne haarvaatjes. Zodra het buiten koud wordt vernauwen deze haarvaatjes zich waardoor er minder zuurstofrijk bloed in je vingertoppen en tenen terecht komt. Ze veranderen daardoor in ijsklompjes. Vrouwen hebben daar overigens meer last van dan mannen. De gemiddelde vingertemperatuur van vrouwen ligt namelijk zo’n twee graden celsius lager dan bij mannen.

Yin en yang deficiëntie

Binnen de Chinese geneeskunde kijkt men bij kouwelijkheid naar de balans tussen yin en yang energie in het lichaam. Yang staat voor warmte en activiteit en yin voor verkoeling en rust. Gedurende de dag houden yin en yang elkaar in balans. Als beide energieën even sterk zijn heeft het lichaam een temperatuur van rond de 37 °C. Heb je vaak last van koude handen en voeten? Dan kan er sprake zijn van een gebrekkige stroom van verwarmende energie (een yang deficiëntie) of te weinig bloed (een yin deficiëntie). Yang en yin deficiënties zijn disbalansen in het lichaam. Ze kunnen op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door stress een gebrek aan beweging, verkeerde voeding of te weinig rust. Een goede acupuncturist kan samen met jou bekijken waar jouw kouwelijkheid vandaan komt. Daarnaast kun je ook zelf actie ondernemen. Deze tips helpen je op weg:

1) Neem een warm voetenbad

Je raakt warmte het snelste kwijt aan de uiteinden van het lichaam: je handen en voeten. Wat helpt is je voeten opwarmen met een voetenbadje van 41 – 42 graden celsius. Voor een rustgevend effect kun je 2 druppels essentiële lavendelolie vermengen met een neutrale badolie (hydrofiele olie). Deze olie is te koop bij natuurvoedingswinkels. Tijdens de koudere maanden van het jaar is het een aanrader om 2 tot 3 keer per week een voetenbad te nemen. Bijkomend voordeel is dat je er beter van gaat slapen. Een warm voetenbad voor bedtijd versnelt namelijk de inslaaptijd.

2) Masseer je voeten

tai chongGeen zin in gedoe met een teiltje en handdoeken? Ook een voetmassage kan wonderen doen. Je krijgt je voeten extra warm door je daarbij te focussen op een drukpunt bovenop de voet. Dit punt (Tai Chong) bevindt zich tussen je grote teen en en de teen ernaast, op ongeveer 2,5-3 cm vanaf de teenopening omhoog. Druk met de punt van je duim stevig op dit punt. Houdt deze druk vast voor ongeveer 2 à 3 minuten. Doe dit op beide voeten. Je zult zien dat je voeten én handen heerlijk warm worden.

3) Slik Gingko Biloba

Ginkgo biloba verwijst naar de Japanse tempelboom. Deze boom is niet verwant aan enige andere boomsoort en is als soort al 240 miljoen jaar oud. Geen wonder dat hij soms een levend fossiel wordt genoemd. Ginkgo bomen zijn extreem taai en sterk worden makkelijk 30 tot 40 meter hoog. Het extract van de bladeren wordt al eeuwenlang voor therapeutische doeleinden gebruikt. De boom staat er van oudsher om bekend de bloedsomloop te stimuleren. Tot de kleinste haarvaatjes aan toe. En daar profiteren je handen en voeten van. Deze hebben namelijk heel veel kleine bloedvaatjes vlak onder het huidoppervlak. Verschil merk je na een week of 4 slikken dus als je nu begint zit je er in de aller koudste maanden van het jaar warmpjes bij. Overleg bij gezondheidsproblemen en zwangerschap echter altijd even met je huisarts.

4) Investeer in een paar Soxs

soxsEen merk waar we even schaamteloos reclame voor maken is Soxs. De sokken van dit Oer-Hollandse label zijn niet alleen mooi, maar ook duurzaam vervaardigd met respect voor de Nieuw-Zeelandse schapen waarvan de wol afkomstig is. Maar het verantwoorde aspect is niet de enige reden waarom we fan zijn van dit merk. Soxs oprichter Margriet ontwikkelde de sokken ter nagedachtenis aan haar dochter Davide die de sokken van haar oma droeg om haar voeten warm te houden. Soxs is een dierbare herinnering aan de 24 jaar die Davide mocht leven. Het zijn sokken met een verhaal, een verhaal van warmte en liefde. En die voel je wanneer je Soxs over je koude voeten schuift…