Beursthema

Leefstijl Geneeskunde

Leefstijlgeneeskunde als stap naar integratieve gezondheidszorg!

Er zijn allerlei mooie ontwikkelingen gaande en met vereende krachten gaan we vooruit in de verbetering van de gezondheidszorg in Nederland.
Verschillende aspecten van leefstijlgeneeskunde worden ook door artsen gebruikt. Er komen leefstijlartsen en bij diverse opleidingen in de complementaire en integrative medicine zien we meer en meer artsen toetreden. Therapeuten leren tijdens de opleidingen HBO-medische basiskennis meer over regulier, waarbij de complementair werkende therapeuten meer begrip krijgen voor het werk dat artsen doen. Er zijn meer en meer mooie voorbeelden van samenwerkingen tussen therapeuten en bijvoorbeeld huisartsen. En meer en meer centra kiezen voor integratieve zorg met artsen én therapeuten.

Het thema van de beurs ‘De stap naar regulier’, “Samenwerken in de zorg, hoe kan het beter?”,

zou georganiseerd worden door een externe partij, vanwege te weinig animo hebben we dit afgelast.

Zij wilden diverse sprekers uit het ‘reguliere veld’ een korte toelichting laten geven op hun werk. Wat is er nodig en wat verwachten zij van de therapeuten om iets van samenwerking te kunnen starten? Wat doen ze zelf al?
Tevens wilden zij inzicht geven in wat er in het van oorsprong reguliere veld gebeurt in ontwikkeling naar integrative medicine met in de middag workshops en lezingen om de therapeuten te ondersteunen bij kwaliteitsverbetering in het samenwerken met huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen en medisch-specialisten. Denk daarbij bv. aan de basis van communiceren met artsen.